Geplaatst op

Turkse theeglazen – een stukje cultuur

Turkse thee

Çay zonder Turkse theeglazen? Onvoorstelbaar voor een Turk. De kleine, speciaal gevormde glazen zijn gewoon onderdeel van het drinken van zwarte thee. Bij je eerste bezoek aan Turkije vallen meteen de mooie theekopjes op, de Turk drinkt Çay bij elke gelegenheid.

Turkse theeglazen vind je zowel in Turkse huishoudens als in restaurants en cafés. De mokken onderscheiden zich van de Europese theekopjes vooral door hun filigrane vormgeving.

De geschiedenis van Turkse theeglazen

We kunnen niet met zekerheid zeggen wie het Turkse theeglas voor het eerst heeft uitgevonden. Op oude foto’s, waaronder “Semaver” van Hoca Ali Rıza, is al een Turks theekopje te zien. Sinds zijn dood in 1930 mogen we aannemen dat de geschiedenis van Turkse theeglazen meer dan 80 jaar teruggaat.

Na revolutionaire ontwikkelingen in de glasindustrie verschenen in 1850 de eerste glazen theekopjes. Europese theemokken waren echter groot en hadden handvatten, waardoor ze extreem duur waren om te produceren. In de Turkse glasfabriek in Beykoz (Istanbul) werd voor het eerst in de geschiedenis een theekop zonder handvat geproduceerd.

Het ontwerp van het glas leek op een tulpenbloesem. Doorslaggevend voor deze vorm was niet het ontwerp zelf, maar kostenoverwegingen. Theekopjes in Europese stijl waren aanzienlijk duurder om te produceren dan de nieuw ontworpen Turkse theeglazen. Natuurlijk had het ontwerp van het glas een praktisch doel: door zijn kleine formaat verwarmde het de handen.

De Turkse theecultuur

Turken houden van Çay en de daarmee samenhangende sociale cultuur. Het is essentieel om samen met vrienden of familie thee te drinken. Met een gezellig glaasje Çay kun je oprechte gesprekken voeren en snel nieuwe contacten leggen.

De juiste bereiding van de zwarte thee en het serveren in de juiste Turkse theeglazen is essentieel voor de Turkse theecultuur – een beleving voor alle vijf de zintuigen. Door de transparantie van het glas kun je de kleur van de thee zien.

Een speciaal geluid is te horen zodra het theelepeltje de suiker met de warme drank mengt. Dankzij het smalle midden is het Turkse theeglas gemakkelijk vast te houden en kunnen we de hitte van de thee voelen voor de eerste slok.