Geplaatst op

De beleggingsapp

Aandelen

Elke makelaar biedt het nu aan – The Trading App. Of ik nu in de trein, bij het zwembad of op de bank zit, ik kan overal en altijd aandelenkoersen opvragen en bestellingen plaatsen. Maar heeft dat wel zin en wanneer wordt het gevaarlijk?

Digitalisering is een niet te stoppen proces. We zitten elke dag uren achter laptops, smartphones ed Hele huishoudens worden “slim” door koelkasten hun eigen IP-adres toe te kennen en ze hun persoonlijke boodschappenlijstjes te laten maken. Kunstmatige intelligentie neemt het niet alleen binnen je eigen vier muren over, maar ook in de automotive sector. Alles moet voor ons makkelijker en veiliger kunnen.

Ook in de handel hebben de afgelopen decennia nieuwe functies en innovaties voortgebracht. Via social trading kan ik automatisch een “pro” volgen zonder zelf voor de schermen aanwezig te hoeven zijn. Geautomatiseerd is ook het sleutelwoord voor Expert Advisors, die continu transacties voor mij plaatsen met behulp van een gedefinieerde set regels.

Het is dus bijna niet meer vernieuwend maar een absolute basisvereiste voor iedere broker dat ik ook met behulp van een trading app mijn account kan benaderen en verhandelen. Een paar jaar geleden installeerde ik de app van mijn voormalige broker op mijn iPhone en kreeg ik gemakkelijk toegang met mijn reguliere toegangsgegevens. De eerste dagen was het even wennen, maar beetje bij beetje raakte ik gewend aan de gebruiksaanwijzing.

Mijn ervaring met de handels-app

Ik herinner me een dinsdag dat ik om 11:00 uur op kantoor een transactie in de DAX plaatste en deze op een voorbeeldige manier veiligstelde met stop loss en winst nemen. Korte tijd later zat ik in de auto en op weg naar een vergadering. In een langere rode fase haalde ik instinctief mijn mobiele telefoon uit de middenconsole. Ik heb geen idee waarom ik het deed, maar intussen is het waarschijnlijk voor veel smartphonegebruikers een automatisme geworden dat zonder enige logica of reden draait. Ik opende de handels-app zonder echt een reden te hebben. Ik was gewoon benieuwd of mijn recente DAX-transactie positief presteerde. Ik stond zelfs 30 punten voor en ik was blij. Nu had ik de smartphone weer kunnen neerleggen, maar dat heb ik niet gedaan omdat ik deze prijs niet van me wilde laten afpakken. Ik sloot de handel snel af via de handelsapp en nam de 30 punten mee.

Gefeliciteerd? Helemaal niet. Omdat ik voor deze beslissing niet naar de huidige grafiek heb gekeken en dus helemaal geen technisch verantwoorde beslissing kon nemen. Het werd allemaal gedreven door een emotie die deze handel tot een zielige handel maakte vol minachting voor risicobeheer.

Helaas kwam ik niet direct na deze transactie tot deze conclusie, maar pas maanden later. In de tussentijd ben ik op een gegeven moment ook begonnen met het openen van transacties met behulp van de handelsapp om op de een of andere manier in de markt te zijn en een paar punten mee te nemen bij het toeval. Na enige tijd en een paar negatieve transacties, ‘klikte’ het op een gegeven moment en ik ging intensiever om met het evalueren van de transacties via een Aandelen app.

Deze evaluatie gaf een negatief resultaat en het eerste inzicht om na te denken over de betekenis en het doel van de handelsapp. Dus nadat ik stopte met het invoeren en sluiten van posities via de handelsapp, werd de frequentie van app-gebruik ook sterk verminderd. Ik heb het echter niet verwijderd omdat ik nog steeds een medium nodig had om tussendoor de markten te kunnen controleren. Een handelaar moet immers weten waar de markt is, vooral wanneer ze belegd zijn, toch?

Laten we, om het antwoord op de vraag te vinden, de vraag eenvoudig transformeren: “Wanneer is het zinvol om altijd te weten waar de markten zijn?” Wat als ik helemaal niet belegd ben? Nee, dan maakt het niet uit. Wanneer ik belegd ben? Ook nee. Als ik een lopende positie heb, zal ik u beschermen met een stop loss of een hedge. Ik stel ook een take-profit in om de winst te realiseren als de trend in mijn doelzone positief is. Waar heb ik de huidige marktstatus nodig? Helemaal niet! Het is belangrijk dat de functie die ik heb ingenomen altijd aansluit bij mijn afwezigheid. Tijd weg verwijst naar weg zijn van het scherm en niet weg zijn van de app. Dus als ik eruit ben en posities open heb, moeten ze zo gestructureerd zijn dat ik het me kan veroorloven om weg te zijn terwijl ik risico’s beheer, ongeacht hoe de markt verloopt.