Geplaatst op

Welke tuinmeubelen zijn echt weerbestendig?

Tuinbank

IJzige Siberische kou, min graden in de winter in Nederland. Massa’s sneeuw in maart, regenachtige koele zomers en recordhitte in oktober. Het weer wordt gek en we spelen onvermijdelijk mee. Geen wonder dat elke droge periode en elk zonnestraaltje ons naar buiten lokken, de tuinen in en de terrassen op. Meer dan ooit wordt van tuinmeubilair verwacht dat het weer- en weerbestendig is. Want hoe wisselvallig het weer op onze breedtegraden ook is, je weet nooit hoe lang het echt droog blijft. Natuurlijk zijn er beschermkappen en hoezen voor allerlei soorten tuinmeubelen, maar het aanbrengen van deze beschermende maatregelen kost veel moeite. Om nog maar te zwijgen van de vervelende taak van het opbergen van meubels in de garage of kelder. Er is een wens om tuinmeubelen aan te schaffen die “weer- en weerbestendig” zijn. Maar bestaat dat ook? Tuinmeubelen die bestand zijn tegen regen, storm, zon, vorst en sneeuw en het hele jaar door zonder aarzelen buiten kunnen staan?

Helaas is het ontnuchterende antwoord nee. Maar er is tuinmeubilair dat hoop belooft. Je mag ze niet de hele winter onbeschermd buiten laten staan, maar met een goede verzorging kunnen ze de zomer buiten meestal zonder kwaliteitsverlies overleven.

Wat betekent “weerbestendig”?

De eigenschappen “weerbestendig” of “weerbestendig” verwijzen meestal naar het feit dat het meubel (met uitzondering van de bekleding) in de zomer veilig buiten kan blijven staan ​​zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over materiële schade. Maar let op: weerbestendig en weerbestendig betekent zelden: wintervast! Als u de tuinmeubelen in de herfst en winter buiten wilt laten staan, dient u voor de aankoop zeker te informeren of de meubelen hier ook geschikt voor zijn. Anders moeten de tuinmeubelen in de winter droog worden gehouden.

Aan welke criteria moeten weerbestendige meubels voldoen? Controleer de informatie van de fabrikant en krijg uitgebreid advies over de productdetails van de tuinmeubelen. Dit zijn de criteria om op te letten:

  • UV-bestendig: hoe lang kan het meubel blootgesteld worden aan UV-straling voordat een effect op de kleur of structuur merkbaar wordt? Dit criterium wordt vaak kleurvast genoemd.
  • Vorstbestendigheid: hoe laag kan de temperatuur dalen voordat het materiaal broos wordt en breekt?
  • Hittebestendig: bij welke temperatuur begint het materiaal te smelten?
  • Waterdicht: hoe reageert het materiaal op allerlei soorten neerslag? Weerbestendig: kunststof of hout?

Wie denkt dat deze eigenschappen alleen worden vervuld door harde roestvrijstalen meubelen of tuinmeubelen van lelijk plastic heeft het mis. De trends in tuinmeubelen gaan duidelijk richting poly rotan en teak. In tegenstelling tot rotan heeft polyrattan de eigenschappen “weer- en weerbestendig” te zijn. En onder de natuurlijke materialen loopt teakhouten meubelen ver vooruit. Tuinmeubelen van tropische houtsoorten zoals teak en mahonie zijn bijzonder weerbestendig in vergelijking met Europees hardhout (lariks en grenen). Let bij het kopen goed op het FSC-keurmerk, want alleen dan weet je zeker dat het hout uit de biologische landbouw komt.

Dus voortaan even vragen als je bij een tuinset sale nieuwe tuinmeubelen wilt kopen.