Geplaatst op

Qatar – WK 2022

Qatar

De Arab Cup in Qatar was een testrun voor het WK 2022 in Qatar. Sportshowauteur Olaf Jansen doet verslag van zijn ervaringen daar. Het laatste deel van de blog gaat over de discrepantie tussen de megaconstructies en het gebrek aan vraag in het land.

Na een goed verblijf van twee weken in Doha, verlaat ik de locatie van het WK 2022. Ik neem de metro naar het vliegveld. Met deze 40 miljard metro en zijn drie lijnen, waar elke vijf minuten een trein komt. Altijd onderweg en nooit te laat. Dat valt iemand als ik op – na jaren problemen met het Keulse openbaarvervoerbedrijf. Ik denk dat het WK thuishoort in de voetbalgekke Arabische wereld. Alleen: Qatar, met zijn strikt Wahhabi-islam en nog geen drie miljoen inwoners – moeilijk. Er is een gebrek aan democratie, ongewenste minderheden worden onderdrukt. De culturele gebruiken zijn vanuit Europees oogpunt onbegrijpelijk. En: Alleen al vanuit milieuoogpunt lijkt het volkomen irrationeel om acht enorme voetbalstadions te plaatsen in een land dat er niet eens één van deze omvang nodig heeft.

Weelderige maar ongebruikte infrastructuur

De discrepantie tussen gigantische infrastructuur en menselijk gebruik is wat het meest opvalt in en rond Doha. Metro, snelwegen, pretparken, strandfaciliteiten en fitnessruimtes – nergens heb ik zo’n uitgebreide en weelderige infrastructuur gezien die zo verlaten en ongebruikt ligt. Er is een openbare kijkruimte met een gigantisch scherm, eetstalletjes en kinderanimatie tijdens de Arab Cup in de wijk Katara – 100 meter van het strand. Ik heb daar nooit mensen ontmoet – met uitzondering van het beveiligingspersoneel.

In mijn ogen is Qatar onmetelijk rijk – en kocht dit WK. Van gewetenloze voetbalfunctionarissen van over de hele wereld die graag meewerken aan de miljoenen en miljarden uit de olie- en gashandel van het emiraat. De bouwhausse heeft miljoenen goedkope arbeiders uit Aziatische ontwikkelingslanden naar het land getrokken, van wie de energie vaak wordt gebruikt.

Verrassend genoeg klaagde bijna geen van deze arbeiders over hun lot – althans niet tegen mij. Integendeel, deze mensen zijn blij dat ze in een veilig land als Qatar een paar jaar genoeg geld kunnen verdienen om een ​​iets beter leven voor hun familie thuis te kunnen financieren. Er zijn veel redenen om het WK 2022 te boycotten. Maar als je eerlijk bent, moet je toegeven dat een WK in Qatar slechts het logische gevolg is van een wereldvoetbalbedrijf dat volledig over de top is gegaan. Ik geloof in ieder geval dat de voetbalwereld in Qatar het WK krijgt dat ze verdient.