Geplaatst op

Een smartwatch gebruiken zonder mobiele telefoon?

Smartwatch

Veel functies van je smartwatch zijn ook zonder je mobiele telefoon te gebruiken. Deze gids zal u vertellen wat ze zijn en hoe ze werken. Je gebruikt je smartwatch als fitnesstracker, gebruikt hem om je aankopen contactloos af te rekenen en regelt de muziekstreaming. Voor veel van deze functies is een actieve Bluetooth-verbinding met uw smartphone vereist. Maar wat kan je smartwatch doen als hij alleen staat? Welke functies de wearables bieden zonder verbinding met de mobiele telefoon en met welke beperkingen je rekening moet houden, verschilt van model tot model.

Apple Watch gebruiken zonder mobiele telefoon

Als bezitter van een Apple Watch zijn veel functies van de smartwatch ook voor jou beschikbaar zonder gekoppeld te zijn aan de iPhone. Welke dit in detail zijn, hangt af van het model: Zowel de Apple Watch Series 4 (GPS + Cellular) als de modellen van de Apple Watch Series 3 hebben toegang tot internet, dus je hoeft nauwelijks beperkingen te accepteren als je de Smartwatch gebruikt zonder je iPhone wilt gebruiken.

Voordelen van LTE-smartwatches

Sommige top smartwatches bieden ook permanente toegang tot het 4G- of LTE-netwerk zonder de Bluetooth-verbinding met de mobiele telefoon, omdat ze een geïntegreerde eSIM-kaart hebben of zelfs een slot voor een simkaart hebben. Dit opent volledig nieuwe mogelijkheden voor u: muziekstreaming, navigatie, communicatie via chats of met spraakassistenten, telefonie – met een LTE-smartwatch is uw mobiele telefoon al snel overbodig.

Voorbeelden van huidige smartwatches met LTE-functionaliteit zijn de Apple Watch Series 4, de Huawei Watch 2 en de LTE-versie van de Samsung Galaxy Watch.

Als je een Apple Watch zonder internettoegang hebt of je smartwatch kan geen verbinding maken vanwege een gebrek aan mobiel signaal, dan zijn er nog een aantal functies die je kunt gebruiken. De Apple Watch kan dit doen zonder verbinding te maken met de iPhone:

 • Weergave van tijd en gebruik van wekker, timer en stopwatch
 • Trainingsapp: Tracking van loopsnelheid of afgelegde afstand via de geïntegreerde GPS (Apple Watch Series 2 en hoger)
 • Hartslag controleren
 • Speel muziek af van een gesynchroniseerde afspeellijst of luister naar opgeslagen podcasts als er intern geheugen beschikbaar is
 • Bekijk foto’s uit gesynchroniseerde fotoalbums
 • Aankopen doen met Apple Pay, indien eerder ingesteld

Gebruik smartwatches met Wear OS en Tizen zonder mobiele telefoon

Google’s Wear OS smartwatch-besturingssysteem is geïnstalleerd op horloges van een groot aantal fabrikanten, waaronder Huawei, Sony en Asus. Vooral met een eigen app store scoort het goed. Tizen is grotendeels door Samsung ontwikkeld, dus de smartwatches van de Koreanen draaien op dit besturingssysteem.

Hetzelfde geldt voor deze smartwatches: als je model internettoegang heeft, hoef je bij gebruik zonder smartphone nauwelijks beperkingen te accepteren. Als je horloge geen internet heeft, zijn de functies zonder mobiele telefoon beperkt. Smartwatches met Wear OS of Tizen kunnen dit doen zonder verbinding te maken met de smartphone:

 • Tijd en datum bekijken, wekker, timer en stopwatch gebruiken
 • Bekijk afspraken voor de huidige dag
 • Aantal stappen ophalen
 • Hartslag weergeven als uw smartwatch deze functie heeft
 • Training opnemen als uw smartwatch GPS heeft
 • Opstartweergave wijzigen
 • Activeer de vliegmodus op uw smartwatch
 • Luister naar opgeslagen muziek via de smartwatch

Wil jij weten welke smartwatche je zonder mobiele telefoon kunt gebruiken, kijk dan in onze Top 5 Smartwatches.