Geplaatst op

Rits kapot: wat te doen als de rits vastzit?

Rits

De rits van je kleding is kapot en zit vast? Met deze slimme trucs kun je het snel repareren.

Als er echter ook wat stof in de sluiting zit, moet u deze er voorzichtig uittrekken, bij voorkeur met een pincet, een veiligheidsspeld of iets dergelijks.

We kennen allemaal deze situatie: Plots gaat er niets vooruit en niets terug. De rits zit vast! We rommelen dan verwoed heen en weer, wat het allemaal alleen maar erger maakt. Maar wat helpt nu echt om jas, beddengoed, broek etc. weer goed te kunnen openen en sluiten? Met de volgende tips repareer je een kapotte rits in een mum van tijd. Als de rits, of liever het schuifje op de rits, vast is gaan zitten en deze niet meer open of dicht gaat, kun je deze behandelen met kaarsvet. Wrijf de vaste, koude was van een kaars op de dop, oefen lichte druk uit en beweeg het een paar keer heen en weer om al je tanden een pauze te geven. Nu moet de schuifregelaar soepeler op en neer kunnen worden getrokken.

Een kapotte rits repareren met zeep

Een ander goed glijmiddel is een droog stuk zeep: dit kun je, net als het kaarsvet, met lichte druk op de rits wrijven om het openen en sluiten gemakkelijker te maken. Vaak zijn de tanden van de stuitligging na verloop van tijd gewoon versleten en hebben ze een kleine start nodig.

Bewerk de vastgelopen rits met een potlood

Als de schuif is vastgelopen, kunt u deze ook behandelen met een goed geslepen grafietpotlood. Laat de lijn langzaam over het gehaakte gebied lopen en maak langzaam de sluiting los zodat de rits open en weer sluit. Het is belangrijk dat u bijzonder voorzichtig bent met lichtgekleurd textiel en dat u in ieder geval rustig blijft, omdat het probleem anders alleen maar erger wordt.

Trouwens: als een vastgelopen ritssluiting zelfs met de bovenstaande tips niet kan worden verwijderd, kan het zijn dat afzettingen op de sluiting de oorzaak zijn. In dit geval dient u deze intensief te reinigen met wattenstaafjes en ontvettingsmiddelen.

Wat te doen als de rits niet meer sluit?

Soms blokkeert de slede niet alleen, maar blijkt ook op andere manieren behoorlijk eigenwijs: namelijk wanneer de tanden simpelweg niet meer goed in elkaar passen. Zelfs bij lichte bewegingen gaat de rits gewoon vanzelf open en meestal van onderaf – of hij kan niet meer goed worden gesloten. De schuifregelaar kan worden verplaatst, maar de rits scheidt zich in twee kanten en houdt niet langer bij elkaar.

In dit geval is de schuiver in de loop van de tijd waarschijnlijk een beetje verbogen en niet meer strak genoeg. U kunt dit voorzichtig proberen tegen te gaan met een tang. Gebruik deze om de sluiting van bovenaf voorzichtig samen te drukken – maar niet te hard, anders kan de schuif vast komen te zitten.