Geplaatst op

Zo richt je je huis duurzaam in.

Wat maakt duurzame meubels?

Duurzame meubelen kenmerken zich door de hoge kwaliteit van materialen en afwerking. Ze zijn daarom bijzonder duurzaam en stabiel. De fabrikanten van duurzame meubelen gebruiken alleen natuurlijke grondstoffen die zijn verkregen en verwerkt onder verantwoorde milieu- en sociale omstandigheden.

Bovenal kom je een grondstof tegen die vaak geassocieerd wordt met ecologische productie: hout. In feite hangt het ecologische evenwicht van houtproducten af ​​van veel verschillende factoren – en is niet per se positief. Geef de voorkeur aan producten gemaakt van lokale houtsoorten die zijn verwerkt in Duitsland of Europa. Het meubilair moet een geloofwaardig keurmerk dragen. Geef de voorkeur aan producten gemaakt van lokale houtsoorten die zijn verwerkt in Duitsland of Europa. Het meubilair moet een geloofwaardig keurmerk dragen. De Naturland-zeehond biedt een zeer goede oriëntatie. Bosbouw- en verwerkingsbedrijven moeten aan strenge criteria voldoen. Een andere optie zijn producten die door de Forest Stewardship Council het FSC-keurmerk hebben gekregen. Hier moet echter speciale aandacht worden besteed aan het feit dat het FSC-hout is uit Duitse bossen. Het Holz von Hier-zegel, dat de criteria van FSC combineert met regionaliteit, is nuttig. Vermijd in principe producten van tropisch hout. Deze dragen bij aan ontbossing en worden vaak geproduceerd onder problematische milieu- en sociale omstandigheden – zelfs als ze gecertificeerd zijn.

Ook de exacte houtsoort speelt een rol: echt hout, massief hout of massief hout hebben hun waarde bewezen, omdat ze meestal niet hoeven te worden gecoat met chemische toevoegingen en robuuster zijn dan spaanplaat, triplex en dergelijke. want duurzaam meubilair moet gemaakt zijn van natuurlijke grondstoffen zoals wol, hennep of biologisch katoen.

Waar vind je duurzame meubels?

Inmiddels zijn er veel meubelzaken die meubelen verkopen die gemaakt zijn volgens ecologische criteria. De meeste “biologische meubels” worden rechtstreeks in Duitsland met de hand gemaakt. Een gedetailleerde lijst van eco-aanbieders vindt u hier. Verantwoord geproduceerde meubels zijn op het eerste gezicht duurder dan producten van meubeldiscounters. Op de lange termijn loont de investering zich echter terug. Meubels gemaakt van massief of massief hout gaan meestal meerdere generaties mee – dit compenseert de extra kosten die gepaard gaan met de aankoop ervan.

Iedereen die nieuwe meubels nodig heeft, maar deze niet in de winkel wil kopen, kan terugvallen op gebruikte producten. Of het nu analoog of digitaal is: er zijn veel manieren om tweedehands producten te kopen. Als u op zoek bent naar kleinere schatten, kunt u rondkijken op rommelmarkten, een tweedehandswinkel bezoeken of buurtadvertenties zoeken. Daarnaast bieden online gebruikte portals een goede mogelijkheid om oude meubels een nieuw thuis te geven.

Wat te doen met oude of kapotte meubels?

Stuur je oude meubels in voor reparatie of help een handje voordat je ze weggooit. Dit bespaart u niet alleen onnodig afval, maar ook de energie en arbeid die nodig zijn om meubels te maken. Lees meer online of rechtstreeks vanuit uw bouwmarkt, bijvoorbeeld hoe u krassen in het hout repareert of kapotte scharnieren vervangt. Bij bijzondere stukken kan een restauratie ook de moeite waard zijn. Als alternatief kunt u de oude stukken verkopen: op online tweedehandsportalen, via buurtadvertenties of op de klassieke manier op de rommelmarkt.

Oude meubels heroverwegen: herwaardeer oude of kapotte meubels voordat ze in de vuilnisbak belanden. Als de verf er letterlijk af is, kun je het hout schuren, schoonmaken en het meubel een nieuwe kleur geven. De lak gaat bijzonder lang mee als je bijwerkt met blanke lak. Als alleen individuele onderdelen van oude meubels nog in goede staat zijn, zoek dan naar een alternatieve toepassing voor hen. De kapotte deur wordt een vintage eetkamertafel en de oude lade wordt een individuele wandplank met daarop een plank.